Last van een droge huid? Lees wat je daartegen kan doen

Last van een droge huid? Lees wat je daartegen kan doen

We hebben allemaal wel eens last van een droge huid, ongeacht onze leeftijd. Dan voelt de huid ruw aan, en heb je last van jeuk en schilfers. Daarnaast kunnen er zelfs (pijnlijke) kloofjes of barstjes ontstaan. Waar komt een droge huid vandaan, en hoe kan je dit probleem oplossen? Wij geven jou hier enkele tips om de droge huid te verzorgen!


Droge huid tijdens de winter


De winter brengt koude en droge lucht met zich mee. Ook binnen wordt de lucht droger door de centrale verwarming. De combinatie van deze koude en droge lucht kan een groot effect hebben op je huid. Deze is extra kwetsbaar door het sneller verdampen van het vocht. Daarnaast is er tijdens de winter een verminderde productie van talg (huidvet), de natuurlijke bescherming van je huid. 


Gelukkig zijn er voldoende methoden om droge huid tijdens de winter te vermijden. Zo helpt het al om warme kleren te dragen. Bedek blote huid voldoende, en draag zeker handschoenen en sjaals om blootstelling aan de droge buitenlucht te minimaliseren. Breng daarnaast voldoende vochtinbrengende zalf aan op je huid. Smeer verschillende keren per dag je huid in om ze te beschermen tegen de koude lucht. Bovendien blijft het drinken van water een belangrijke manier om droge huid te voorkomen. Door meer water te drinken bevorder je de hydratatie van je huid langs de binnenkant. 


Droge huid tijdens de zomer


Tijdens de zomer kan je ook erg last hebben van een droge huid. Voornamelijk direct zonlicht heeft een negatief effect op je huid. De blootstelling aan UV-stralen en warmte brengt schade toe. De beschadigde huidbarrière veroorzaakt het pijnlijke gevoel na een dagje zonnen. Dit kan de huid voor lange tijd uitdrogen.


Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt natuurlijk ook voor droge huid tijdens de zomer. Je kan je huid voorbereiden op het zomerseizoen. Begin tijdig hydraterende crèmes en maskers te gebruiken. Dit is belangrijk voor je hele lichaam, beperk je dus niet alleen tot je gezicht. Voor ieder huidtype bestaat een passende verzorging. Zo kan je gebruik maken van oliën, body butter, lotions, crèmes… Kies het product dat jou het beste resultaat geeft.


Wanneer je je huid blootstelt aan de zon, is het belangrijk om zonnebescherming aan te brengen. En vergeet 's avonds zeker niet je huid te verzorgen met aftersun. Breng de lotion of crème bij voorkeur na het douchen aan op een droge en zuivere huid. Een extra motivatie om gebruik te maken van aftersun, is dat je huid zelfs langer haar bruine kleurtje behoudt!


Droge huid na douchen


Een hete douche nemen kan heel fijn zijn, maar wist jij dat dit schadelijk is voor je huid? Warm water onttrekt namelijk veel vocht aan de huid. Dit heeft alles te maken met het vetlaagje op je huid. Deze laag houdt vocht vast en biedt bescherming. Door de combinatie van warm water en zeep verdwijnt de beschermende vetlaag. Daardoor verdampt het vocht in de huid. Dit alles veroorzaakt een jeukende en trekkende huid na een warme douche.  


Om uitgedroogde huid na het douchen te voorkomen, raden we aan om niet te vaak, heet of lang te douchen. Gebruik aangepaste doucheproducten in plaats van standaard zeep, zoals douchecrème, bad- of douche-olie. Laat na het douchen je huid niet opdrogen, maar dep ze zachtjes droog. Vermijd dus zeker het hard droogwrijven van je huid. Verder zijn er allerlei huidverzorgingsproducten zoals crèmes of zalven om de droge huid na het douchen te verzorgen.