Snel een covid-19 certificaat nodig?

Snel een covid-19 certificaat nodig?

  

Maak hier uw afspraak voor uw COVID19-TEST (Corona)

Reis gepland? Evenement? Een Covid-19 certificaat nodig? Laat je testen via een professionele snelle Covid19- antigeentest bij Apotheek Desrumaux.

Maak tijdig uw afspraak in de apotheek, via telefoon  03 455 41 21  of via mail:  apotheek.desrumaux@proximus.be 

Opgelet! Verifieer of een snelle antigeentest voldoet aan de vereisten voor jouw bestemming (diplomatie.belgium.be) of evenement. Bij deze procedure heeft u in 15 minuten een Covid-19 certificaat. Prijs: €26,72.


Wanneer moet ik me laten testen?

Wie in aanmerking komt voor een PCR-test, wordt bepaald door de teststrategie van de federale overheid. In lijn met de meest recente richtlijnen, komen de volgende groepen in aanmerking voor een PCR-test:

 1. U vertoont klachten en heeft een aanvraagformulier of activatiecode voor een test ontvangen van uw huisarts.
 2. U had (nauw) contact met iemand die positief testte op COVID-19.
  1. Contacttracing: U werd op de hoogte gesteld door contacttracing en ontving een code van hen die een test toelaat.
  2. Coronalert app: U ontving een waarschuwing door de coronalert app en ontving via de app ook een code die een test toelaat.
 3. U komt terug uit het buitenland en na het invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PFL) kreeg u een sms. De code in deze sms laat een test toe.
 4. U reist naar een land dat een negatief certificaat vereist. U kan zonder voorschrift/ code een test laten uitvoeren.

Bepaalde landen eisen een negatief testcertificaat om het land binnen te mogen, echter verschillen de regels van land tot land. Informeer u dan ook goed of u al dan niet een reisattest nodig heeft en hoeveel dagen voor uw reis u een test moet ondergaan. Ook hierin verschillen de regels tussen de verschillende landen. Een overzicht van de regels per land kan u terugvinden op website FOD Buitenlandse Zaken.

Procedure als u zich ziek voelt (symptomen)

Heeft u één van de volgende klachten? Blijf thuis en contacteer uw huisarts. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Verkoudheidsklachten
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Plots verlies van smaak en geur (zonder neusverstopping)
 • Vermoeidheid

Als de huisarts vermoedt dat u corona (Covid-19) heeft, zal hij of zij u testen of u doorverwijzen naar het triagecentrum bij u in de buurt.

Is de test positief? Volg dan het advies van uw huisarts.

Procedure als u zich niet ziek voelt

U kwam in contact met iemand die het coronavirus heeft:

 • U krijgt een code via sms van contacttracing
 • Blijf thuis. Ga 7 dagen in quarantaine. De quarantaineperiode start vanaf uw laatste contact met de persoon die corona heeft.
 • U krijgt een test 7 dagen na uw laatste contact.
 • Is uw test negatief? Dan mag u uit de quarantaine. Blijf nog 7 dagen extra waakzaam.
 • Is uw test positief? Ga in isolatie. Blijf nog minstens 7 dagen in uw huis.

U keert terug uit het buitenland:

 • Vul het PLF- formulier in binnen de 48 uur voor uw aankomst in België
 • Ontvangt u een sms? U heeft een hoog risico op corona en moet in quarantaine. De sms bevat een code om u te laten testen. Ontvangt u geen sms? Dan moet u niet in quarantaine. Opgelet: Als u uit een rode zone komt, moet u verplicht in quarantaine en u laten testen.
 • Blijf 7 dagen thuis. De quarantaineperiode start vanaf de dag dat u thuis komt van uw reis.
 • U doet een test op dag 1 en dag 7 nadat u thuis komt van uw reis.
 • Is uw test op dag 7 neagtief? Dan mag u uit de quarantaine. Blijf nog 7 dagen extra waakzaam.
 • Is uw test op dag 7 positief? Ga in isolatie. Blijf nog minstens 7 dagen in uw huis.

Hoe lang duurt de test?

De test bestaat uit de afname van een staal in de neusholte. Aangezien u op voorhand een afspraak maakt, zal de afname van het staal slechts enkele minuten in beslag nemen. U kan nadien gewoon naar huis in afwachting van het resultaat van de test of u blijft 15 minuten wachten buiten de apotheek bij een snelle Covid19-antigeentest. De test wordt uitgevoerd door apothekers die hiervoor opgeleid zijn en een attest hebben.

Wanneer krijg ik het resultaat van mijn test?

Bij snelle Covid19-antigeen testen: 15 minuten later.

Bij PCR testen: Eurofins | Labo Van Poucke streeft er naar uw resultaten binnen de 24u beschikbaar te stellen. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij een hoge toename van de hoeveelheid aanvragen door stijging van het aantal infecties, is het mogelijk dat resultaten vertraging oplopen tot 48u.

Waar vind ik het resultaat van mijn test?

Voor een afname met aanvraagformulier van de arts of met een activatiecode (CTPC-code) zal het resultaat van uw COVID-19-test via het Collaboratief Zorgplatform, www.cozo.be, beschikbaar zijn voor zowel de geteste persoon als voor de huisarts.

Let op: Eurofins | Labo Van Poucke verstuurt de resultaten van de staalonderzoeken automatisch naar uw arts via www.cozo.be. Enkel hij/zij kan op basis van de resultaten en de specifieke situatie de juiste interpretatie maken. Het Medisch Labo zal hierover nooit rechtstreeks met de patiënt communiceren.

Voor afname op eigen vraag, in dit geval voor vertrekkende reizigers of voor het bijwonen van evenementen waarvoor een negatief testcertificaat vereist is, zal het resultaat van uw COVID-19-test beschikbaar zijn op de website van Healthdata / Sciensano via mijngezondheid.be en de Coronalert app.

Dit geldt ook voor aankomende reizigers die verplicht een PCR-test moeten laten afnemen op dag 1 en dag 7 na aankomst in ons land.

Hoeveel kost een test?

Bent u een vertrekkende passagier of heeft u een negatief certificaat nodig om een evenement bij te wonen? Dan is de kostprijs in de apotheek voor een snelle Covid19-antigeentest €26,72. Hiervoor is geen terugbetaling voorzien.

Bent u aangesloten bij een Belgische ziekteverzekering én werd de test aangeraden via de huisarts, contacttracing of coronalert app dan is de PCR test GRATIS.

Bent u een vertrekkende passagier en heeft u een negatief testcertificaat nodig om te kunnen reizen, dan betaalt u 67 euro voor de PCR test, hiervan worden er 2 testen terugbetaald door de overheid.

Bent u een aankomende reiziger die op dag 1 of dag 7 na zijn/haar terugkeer uit een rode zone een PCR test dient te laten afnemen en heeft u dus een activatiecode ontvangen van de overheid, dan:

 • Kunt u op vertoon van uw activatiecode gratis laten testen als u aangesloten bent bij een Belgische ziekteverzekering
 • Betaalt u 40,44 euro voor een PCR test als u niet aangesloten bent bij een Belgische ziekteverzekering en op vertoon van uw activatiecode

Download hier het aanvraagformulier PCR testen buitenlandse reizen (.doc document)

Eurofins COVID-19 Antigen Testing Recommendations

PCR vs rapid-antigen testing