Geen voorschrift nodig voor griepvaccins vanaf 1 oktober

Geen voorschrift nodig voor griepvaccins vanaf 1 oktober

  

Griepvaccinatiecampagne 2021-2022

Griep is een zeer besmettelijke ziekte. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Meestal genees je vanzelf maar bij sommige personen kan de griep toch ernstige gevolgen hebben. Het griepvaccin bevat stukjes dood virus waardoor je afweersysteem antistoffen aanmaakt. Deze komen in actie op het moment dat je daadwerkelijk besmet geraakt. De kans dat je in de winter volgend op je vaccinatie griep krijgt, vermindert daardoor met 80%. Krijg je ondanks vaccinatie toch de ziekte? Dan genees je sneller en treden er minder verwikkelingen op. Het vaccin wordt in de spier of diep in de huid ingespoten, meestal gebeurt dit in de bovenarm.

Veel kans dat door het loslaten van de strenge maatregelen de seizoensgriep komende winter opnieuw van zich laat horen. Omdat weinig mensen recent natuurlijke immuniteit konden opbouwen, zou het risico op overdracht van het virus volgens virologen kunnen toenemen.

Als gevolg van de aanzienlijke vraag naar griepvaccins werd de vaccinatiecampagne van vorig jaar in fasen georganiseerd om de prioritaire groepen te beschermen. Dit bracht echter organisatorische problemen met zich mee en een laattijdige vaccinatie voor een deel van de bevolking.

Het FAGG heeft beslist om dit jaar geen fasering te organiseren.Dit jaar zijn er meer als voldoende griepvaccins voorzien.Elke patiënt kan zonder voorschrift een griepvaccin  afhalen bij de apotheek.De organisatie van de vaccinatiecampagne zal hierdoor normaal gezien vlotter verlopen.

Voor 50+ en risicogroepen is er een terugbetaling voorzien voor het griepvaccin.

  

De levering van griepvaccins aan de apotheek gebeurt in meerdere fasen.

Wil je zeker zijn van je prik ,reserveer dan tijdig je griepvaccin.

Hebt u bijkomende vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren.